Невелике місто Ісин у провінції Цзянсу називають керамічноюполоницею Китаю.
Здорова кераміка — тонкокамінні вироби з кольорових глину, що не пропускають воду в неглазурованому стані.
Початок керамічного виробництва в цьому районі, багатому на глини,
втрачається в глибокій давнину, і з найдавніших виробів мало, що
Збережено. Згідно з легендою, початок виробництва було покладено років за
400 до нашої ери, коли великийянин із держави Юе на ім'я Фань
Лі створив тут майстерню, за що дістав прізвисько 394-3100
Кераміки (Тао Чжугун). Під час династії Сун ісинська кераміка вийшла вже
за межі Ісіна, а за Мінії династії вже була популярна.
Кераміка з «лілового піску» — це загальна назва для виробів,
, виконуваних із трьох видів глину, видобутих у районі Ісина, а саме
червоної, фіолетової та зеленої. Оскільки район їх залягання досить
обширений і містить різні шари, а під час випалювання використовуються
різні температура та час, різноманітність кольорів і відтінків готових
чайників така велика, що вражає уяву. Тому, виявляти
де — то чайник неприродно синього або зеленого кольору, не замислюйтеся,
що він був пофарбований якими — то барвниками.
Сама глина, подібно до хамелеону, змінює свої кольори в умілих руках майстрів.
Загалом можна говорити про п'ять особливостей чайників, виготовлених з ісинської глини, а саме:
1. Вона не впливає на аромат і смак заварюваного чаю. Саме тому
виготовлений із нього чайний посуд використовується для заварювання чаю з
метою подальшого вкусіння його оригінального аромату та смаку, а також
споглядання кольору, що вийшов винятково в результаті
взаємодії води з чайним листям.
2. Вона здатна «вбирати» чайний настій, а також накопичувати в
процесі постійного заварювання «чайний накип». І саме ця
здатність дає змогу старим чайникам виявляти нам чудове «перетворення»
води в чай».
3. Вона легко промивається. Якщо чайник довго не використовувати, то важко
уникнути сторонніх запахів, які абсолютно неприпустимі в тому
Якщо ви дійсно хочете заварити чайничок гарного чаю. Для
усунення цих запахів досить два-три рази залити в чайник
окропу, а після сполоснути прохолодною водою, і він знову готовий до
використання без можливої зміни природного аромату чаю.
4. У чайників із якісної глини дуже низька теплопровідність і
повільне тепловіддання, завдяки чому чай усередині чайника остигає
досить повільно, а ручку чайника завжди можна брати, без страху
обпектися.
5. І, нарешті, вона дуже теплостійка, і, якщо залити в чайник теплу
воду, а потім варити в ньому чай, можна не турбуватися про те, що чайник
розколюється.
6. Одна з найкращих практичних характеристик ісинських чайників, яка
дає змогу здійснювати те саме «чудесне перетворення», пов'язане з
досить високим показником пористості. Адже саме пори забезпечують
гарну циркуляцію повітря.
Вміщені в ліловій глині у великій кількості оксиди металів
утворюють у її мікроструктурі безліч скупчень, через що іссинські
чайники та мають пори подвійного характеру. Іншими словами, така
глина запускає всередину себе компоненти, що містяться в чаї, та зберігає їх
там, немов мед у сотах.
Крім того, багато типів ісинських глин мають гарну пластичність і
зчепленням з - за чого дуже зручні для створення художніх
елементів та тонкого оздоблення. Всі ці природні характеристики та зробили
лілову глину виняткової для створення прекрасних чайників.
- Ціна: 364 ₴